De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

KBK Bouwgroep
Volendam (NL)

gevelbeglazing

fotografie

Peter Baas, Simon Elwell,
Michael van Oosten

Het geheel vernieuwde hoofdkantoor van de KBK Bouwgroep in Volendam is naar ontwerp van KuiperSteur Architecten BNA.
Het is een zeer mooi gebouw geworden. En wij zijn er trots op advies te hebben kunnen geven ten aanzien van de specifieke beglazingswensen en het in de gevelbeglazing te integreren logo van de gebouweigenaar.

Voor de gevel is gebruik gemaakt van een structureel glazen vliesgevelsysteem. Door de structurele beglazing worden de weerkaatsingen van het glas niet verstoord of beïnvloed door eventuele drukplaten en afdekkappen.

Om de hoofdingang van het gebouw te accentueren, heeft Kuiper Steur Architecten gekozen voor een blauw type zonnewarmtewerende beglazing, om ook de link te liggen naar het logo van de gebouweigenaar, de KBK Bouwgroep. De beglazing met een lichtdoorlating van 52% en een zonnewarmte doorlatingsprestatie van slechts 28%, heeft wat blauwe reflecties in de lichtdoorlatendheid. Voor de entree gevel is deze zonnewarmtewerende beglazing gecombineerd met een gekleurde PVB tussenlaag van Vanceva (type Aquamarine) om de blauwe kleur en de reflecties te accentueren.

Ter hoogte van de vloerconstructie is een shadowbox-beglazing gebruikt, waarbij de buitenste ruit van de dubbele beglazing dezelfde blauwe reflecterende beglazing betreft gecombineerd met de blauwe Vanceva PVB-tussenlaag (alleen als gelaagd en gehard glas), en de binnenste ruit volvlaks zwart geëmailleerd glas is.

Op de plaats van het logo in de gevel is een vergelijkbare shadowbox toegepast, alleen is de binnenruit is niet volvlaks geëmailleerd, maar gezeefdrukte om het logo volledig transparant uit te sparen van de zwarte emaille dekking.

De LED belichting van het logo in de gevel geeft het gebouw een extra aanzienwekkende uitstraling.

The Roofs
The Hague (NL)

gevelbeglazing

advies | vandaglas consulting
projectbegeleiding | vandaglas facades

bijzonder product

15.000m2 zonwerende IsoPerform Sun beglazing

fotograaf

voltooiing

2022

Het stationsgebied in Den Haag heeft er twee iconische gebouwen bij: Grotius I en II vormen samen het appartementencomplex The Roofs. Respectievelijk 120 en 100 meter hoog zijn de woontorens met hun bijzondere kronen nu al niet meer weg te denken uit de Haagse skyline. Wegens complexe eisen aan de beglazing schakelde gevelspecialist Alkondor de expert advisors van vandaglas in. Meedenken bleek hier minstens zo belangrijk als strakke levering van de duizenden vierkante meters beeldbepalende ruiten.

The Roofs: focus op zon en zicht

De duurzame woontorens hebben gevels van natuursteen en hout, behalve woningen ook een transparante commerciële plint met horeca en dienstverlening en een ondergrondse parkeergarage. Het ontwerp was in handen van MVRDV Architecten, bekend om hun experimentele en creatieve architectuur. De torens zijn van verre herkenbaar dankzij hun bijzondere bekroning, een driedimensionaal landschap van terrassen, groen en hout. In het ontwerp zijn de zonrichting en het zicht op stadscentrum en zee meegenomen. De beglazing speelt dan ook een cruciale rol in het ontwerp.

 

vandaglas bv | Grotius Den Haag - IsoPerform Sun

Van advies naar productie naar levering

Alkondor werd aangetrokken door de bouwcombinatie J.P. van Eesteren/BESIX die de constructie van The Roofs uitvoerde. De gevelbouwer belde al in een vroeg stadium naar vandaglas met de vraag om mee te denken over de opbouw, dikte en verschillende kwaliteiten van de beglazing. In hoogbouw gelden strenge eisen qua geluidsdichtheid en veiligheid en daarnaast golden voor dit specifieke project architectonische eisen met betrekking tot zicht en licht. De beoogde duurzaamheid vroeg nog specifieke isolerende kwaliteiten van het glas.

Technisch

Na afstemming en engineering van de benodigde beglazing heeft vandaglas de volledige order van 15.000m2 zonnewarmtewerend isolatieglas IsoPerform SUN geproduceerd en geleverd. Deze beglazing kenmerkt zich door een lichttoetreding van 72% en een zonnetoetredingsfactor van 0,38. Daarmee krijgen de appartementen, ook op grote hoogte en op het zuiden het hele jaar door een aangenaam binnenklimaat. Bovendien voldeed de volledige order aan alle wettelijke akoestische en veiligheidseisen en werd ca 500m2 specifiek brandwerend glas geleverd.

Een glasexpert die kan meedenken was wat de ontwerpers en bouwers van the Roofs zochten en vonden. vandaglas kon zich nog eens bewijzen als onafhankelijke specialist in glasengineering en als betrouwbare productiepartner en leverancier in omvangrijke en complexe bouwprojecten. De bewoners van de torens, die medio 2022 werden opgeleverd en intussen volledig verhuurd zijn, plukken daar nu de vruchten van in hun bijzondere appartementen.

vandaglas bv | Q Residences CurvePerform

Q Residences
Amsterdam (NL)

gevelbeglazing

advies | vandaglas consulting
projectbegeleiding | vandaglas facades
productie | vandaglas Berlin

fotograaf

bijzonder product

gebogen isolatieglas met afmetingen 3.184mm x 5.170mm

voltooiing

2022

In de Amsterdamse wijk Buitenveldert zijn twee nieuwe woontorens verrezen. Daarin werken beton en glas zo mooi samen, dat het lijkt of je in een tekening van Escher bent beland. De laagste, Cube genaamd, telt 8 woonlagen en oogt op het eerste gezicht nog conventioneel. Bij contrast is grote broer Quartz (23 woonlagen) een eigenzinnig spel van lijnen waarin niets lijkt wat het is.

Cube
We schrijven niet voor niets ‘op het eerste gezicht’. De laagste toren is dan wel klassiek rechthoekig, in de afwerking kenmerkt het complex zich door bijzondere toepassingen van glas. Q-Residences staat te midden van allerlei Amsterdams groen (o.a. Gijsbrecht van Amstelpark, Amsterdamse Bos). Eén van de uitgangspunten was om hier van de appartementen geen naar binnen gekeerde ruimtes te maken, maar de verbinding op te zoeken met buiten. Precies met dat doel voor ogen zijn in woonkamers en slaapkamers van Cube verdiepingshoge ramen geplaatst. Balkons zijn van elkaar gescheiden door schuin geplaatste ruiten, die de woontoren op het tweede gezicht alsnog een bijzondere aanblik geven. Alsof het gebouw zich via het glas uitstrekt naar de omgeving.

vandaglas bv | Q Residences CurvePerform
vandaglas bv | Q Residences CurvePerform
vandaglas bv | Q Residences CurvePerform

Quartz
Ook voor de hogere toren is gebruik gemaakt van manshoge raampartijen, maar hier gebeurt op glasgebied nog veel meer. De betonnen scheidingen in de gevel hebben verschillende organische vormen meegekregen. Het bijzondere effect van deze schijnbaar bewegende vormen wordt verdubbeld door de toepassing van ronde hoeken van glas aan alle kanten van het gebouw. Hier lag voor glasleverancier vandaglas de grootste uitdaging. Niet alleen ging het om ruiten van enorme afmetingen waaraan allerlei eisen werden gesteld, bijvoorbeeld qua isolatie en zonwering. De buiging van het hoekglas moest ook een normale aanblik naar buiten blijven bieden. vandaglas key accountmanager Facades René Goossen: “Moet u zich voorstellen dat u hier in uw luxe appartement zit en uitkijkt over de skyline van Amsterdam en dan zit er vertekening in. Dat kan echt niet.”

Technisch
Voor de rechte beglazing leverde vandaglas hun IsoPerform zonwerende beglazing. De mooie TL/g-factor van 71/37 gekoppeld aan de hoogte van de ruiten laat optimaal grote hoeveelheden daglicht binnen, zonder dat de zon vrij spel krijgt. Voor de gebogen hoekbeglazing van Quartz produceerde vandaglas in de Döring fabriek in Berlijn loepzuivere ruiten met een zonnewarmtewerende coating SKN 176 coating. Hiermee vertonen zelfs de grootste ruiten – de hoek begane grond meet 3184mm bij 5300 mm! – geen enkele vertekening in het zicht van binnen naar buiten.

Het vakmanschap van de medewerkers in Berlijn en de kwaliteit van de ovens daar stelden vandaglas in staat om zonder problemen de gevraagde onorthodoxe raampartijen voor Cube en Quartz te leveren en plaatsen. In het eindresultaat is deze beglazing een onmisbare factor voor het aangezicht van de torens en de kwaliteit van leven in de appartementen.

Glas award 2023

Q Residences is door de leden van de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland in november 2022 genomineerd voor de Glas Award 2023. De nominaties voor de Glas Award 2023 zijn bekend.

De Vakgroep GLAS organiseert de prijs voor vooruitstrevende en spraakmakende initiatieven en projecten op het gebied van vlakglas voor de elfde maal. 

Op donderdag 9 februari 2023 wordt de prijs om 17 uur tijdens de Bouwbeurs in Utrecht uitgereikt door voormalig vice premier en voorzitter van Bouwend Nederland, Maxime Verhagen.

SuperHub
Groningen (NL)

gevelbeglazing

advies | vandaglas consulting
projectbegeleiding | vandaglas facades
productie | vandaglas Berlin

fotograaf

bijzonder product

voltooiing

2022

Het nieuwe Groningse stadsdeel Meerstad is een kathedraal rijker. Alleen is het geen kerk maar een multifunctionele, zelfvoorzienende, circulaire ontmoetingsplek: SuberHub Meerstad. Opgetrokken uit hout, staal en glas is het gebouw een kruising tussen een klassieke markthal en een modern winkelcentrum. Voor de enorme rechte en gebogen beglazing, die bovendien isolerend en zonwerend moest zijn, schakelde Alraf Aluminium Ramenfabriek de expertise van vandaglas in. De samenwerking en het resultaat vervullen iedereen, van opdrachtgever tot glaszetter, met trots.

Aan het begin van de herfst 2021 begon aannemer Brands Bouw met de aanleg van de SuperHub in de Groningse nieuwbouwwijk Groenewei. De opdracht kwam van vastgoedontwikkelaar MWPO en het ontwerp van het Gronings architectenbureau De Zwarte Hond. In anderhalf jaar werd tijd een bijzonder en uitdagend bouwproject gerealiseerd. De enorme raampartijen in het ontwerp, gecombineerd met de eisen gesteld uit oogpunt van sociale duurzaamheid en klimaatdoelstellingen, vroegen om gespecialiseerd maatwerk.

Van Alraf naar vandaglas

Opdrachtgever en aannemer deden voor de vele kozijnen die het gebouw rijk is een beroep op de Ter Apelse ramenfabriek Alraf. Alraf is vooral bekend als expert op het gebied van aluminium raamkozijnen, maar heeft ook alle kennis en kunde in huis voor het leveren van de stalen raamconstructies voor de SuperHub. Aan de beglazing daarin stelde men een bijzondere combinatie van eisen: zonwerend maar niet getint, optimale isolerende waarden en, voor alle hoeken van het gebouw, gebogen glas. Vanwege dit laatste criterium belde Leon Dol, inkoper bij Alraf, met Gert Schrik van vandaglas. De samenwerking tussen de twee bedrijven loopt al meer dan 10 jaar en dateert uit de tijd dat vandaglas nog bekend stond als Glassolutions B.V.

Internationaal specialist in gebogen glas

Met bedrijfstakken en fabrieken in Engeland, Oostenrijk, Duitsland en Nederland is de vandaglas groep een deskundige Europese speler voor bijzondere beglazingen. Gert Schrik, de projectverantwoordelijke vanuit vandaglas: “De Duitse fabriek van vandaglas is gespecialiseerd in zowel esthetisch gebogen glas als bijzondere coatings. Vanuit Berlijn konden we de volledige raampartij voor de SuperHub produceren en leveren. Het is een specialisme waar we binnen Europa in voorop lopen.” Op basis van de specs voor de SuperHub adviseerde en leverde vandaglas voor de rechte delen TriplePerform XTR70/33 tripleglas en voor de gebogen ruiten van IsoPerform XTR70/33 dubbelglas. Beide glassoorten hebben een identieke hoog selectieve zonwerende coating die op het oog volledig transparant ofwel neutraal is.

Internationaal specialist in gebogen glas

Met bedrijfstakken en fabrieken in Engeland, Oostenrijk, Duitsland en Nederland is de vandaglas groep een deskundige Europese speler voor bijzondere beglazingen. Gert Schrik, de projectverantwoordelijke vanuit vandaglas: “De Duitse fabriek van vandaglas is gespecialiseerd in zowel esthetisch gebogen glas als bijzondere coatings. Vanuit Berlijn konden we de volledige raampartij voor de SuperHub produceren en leveren. Het is een specialisme waar we binnen Europa in voorop lopen.” Op basis van de specs voor de SuperHub adviseerde en leverde vandaglas voor de rechte delen TriplePerform XTR70/33 tripleglas en voor de gebogen ruiten van IsoPerform XTR70/33 dubbelglas. Beide glassoorten hebben een identieke hoog selectieve zonwerende coating die op het oog volledig transparant ofwel neutraal is.

De uitdaging: meten en passen

Maatvoering voor isolatieglas, en zeker als het gebogen is, behoudt altijd kleine marges. Bij het plaatsen van geleverde ruiten is het even spannend of wat op papier stond in de praktijk ook goed uitpakt. Zeker voor wat betreft de beglazing voor de Super Hub, waar vanwege de toegepaste specialismen een wat langere levertijd op zat. Als er ergens een ruit niet had gepast had dit het project serieus kunnen vertragen. Maar, tot niet geringe trots en tevredenheid van alle betrokkenen, kwam er geen enkele kink in de kabel. Leon Dol: “De rechte en gebogen ramen kwamen ongeschonden op de bouwplaats aan en pasten een voor een allemaal mooi in de stalen kozijnen, die op hun beurt naadloos in de houten spanten vielen waaruit de Super Hub is opgetrokken. Het is niet alleen als ontwerp een bijzonder project, maar ook qua uitvoering.

Klaar voor de toekomst

De bedoeling was om SuperHub Meerstad een aantal basisfuncties te laten vervullen en tegelijk een ontmoetingsplek te laten zijn, een zichtbaar centraal sociaal punt in de nieuwe wijk. Ook moest het pand, dat nu onder meer een supermarkt huist, in de toekomst mee kunnen bewegen met veranderende bestemmingen, als de ontwikkelingen in de wijk daarom vragen. Aan al deze voorwaarden is voldaan en bovendien kan het hele pand gedemonteerd worden en elders opnieuw opgebouwd of de materialen hergebruikt. In de uitvoering is het een ijzersterk voorbeeld van wat goed teamwork kan presteren. En op het gebied van glas heeft de vandaglas groep ervoor gezorgd dat lichtval, binnenklimaat, isolatie en design in de Super Hub naadloos samenvallen. Ben je in Groningen? Gaat dat zien, het is de moeite waard!

Cultuurhuis Krinkels
Winschoten (NL)

architect

gevelbouwer

gevelbeglazing

vandaglas b.v. projects

fotografie

Roland Halbe

Als gevelbeglazing is een zonnewarmtewerende beglazing toegepast met een lichtdoorlating van 61% en een zonnewarmtedoorlating van 34% (Ug 1.0 W/m2K. Bijzonder aan dit project zijn de twee jumboruiten van 7130 x 2350mm en 7340 x 2350mm

European Patent Office
Rijswijk (NL)

De dubbele huidgevel van het EPO is een van de belangrijkste innovaties van het gebouw. De gevels zijn bepalend voor het aanzicht. Bovendien beschermen ze de werkruimtes sterker tegen geluidsoverlast, wordt een thermische buffer gecreëerd, blijft de lichtinval uitstekend en worden de kantoren virtueel groter.

Voor de tweede huid is ijzerarm extra helder enkelglas toegepast. De architecten hadden voor ogen om de gevel sterk in de omgeving te laten weerspiegelen. De COOL-LITE ST BRIGHT SILVER coating op ijzerarm glas loste dit op en heeft naast zonwerende eigenschappen een hoge lichttoetreding van bijna 70% en een heldere, sprankelende uitstraling gekoppeld aan een zeer hoge kleurweergave van 98% in transmissie.
Voor de 1e gevel, de thermische schil, werden thermisch isolerende, zonnewarmtewerende beglazingen toegepast: voor de lange gevels het glas met de prestaties TL/g 72/38 en Ug 1,0W/m²K en voor de kopse kanten van het gebouw een zonnewarmtewerende beglazing met Tl/g 60/28. Beide gevels zijn goed voor circa 80.000m² glas.

Het architectenbureau wilde absoluut de dominerende groene of blauwe tinten vermijden, die vaak opduiken bij het gebruik van thermisch glas. Bernard Duprat: “De gevelbouwer stelde eerst voor om de zonwering in de thermische gevel te plaatsen en de tweede gevel in standaard float glas uit te voeren. Daar konden we niet mee akkoord gaan. Het zou catastrofale gevolgen gehad hebben voor het esthetisch resultaat en ook de bedoeling van de dubbele gevel deels tenietgedaan hebben. Daarom hebben we voorgesteld om de zonnewarmtewering te verdelen tussen beide gevels, dit door gebruik te maken van een beglazing met semi-reflecterende zilveren coating op extra helder glas, Cool-Lite Bright Silver, voor de tweede gevel. De gevels reflecteren nu, op neutrale wijze, grote delen van de hemel.”

Hoog CatharijneUtrecht (NL)

De dubbele huidgevel van het EPO is een van de belangrijkste innovaties van het gebouw. De gevels zijn bepalend voor het aanzicht. Bovendien beschermen ze de werkruimtes sterker tegen geluidsoverlast, wordt een thermische buffer gecreëerd, blijft de lichtinval uitstekend en worden de kantoren virtueel groter.

Voor de tweede huid is ijzerarm extra helder enkelglas toegepast. De architecten hadden voor ogen om de gevel sterk in de omgeving te laten weerspiegelen. De COOL-LITE ST BRIGHT SILVER coating op ijzerarm glas loste dit op en heeft naast zonwerende eigenschappen een hoge lichttoetreding van bijna 70% en een heldere, sprankelende uitstraling gekoppeld aan een zeer hoge kleurweergave van 98% in transmissie.
Voor de 1e gevel, de thermische schil, werden thermisch isolerende, zonnewarmtewerende beglazingen toegepast: voor de lange gevels het glas met de prestaties TL/g 72/38 en Ug 1,0W/m²K en voor de kopse kanten van het gebouw een zonnewarmtewerende beglazing met Tl/g 60/28. Beide gevels zijn goed voor circa 80.000m² glas.

Het architectenbureau wilde absoluut de dominerende groene of blauwe tinten vermijden, die vaak opduiken bij het gebruik van thermisch glas. Bernard Duprat: “De gevelbouwer stelde eerst voor om de zonwering in de thermische gevel te plaatsen en de tweede gevel in standaard float glas uit te voeren. Daar konden we niet mee akkoord gaan. Het zou catastrofale gevolgen gehad hebben voor het esthetisch resultaat en ook de bedoeling van de dubbele gevel deels tenietgedaan hebben. Daarom hebben we voorgesteld om de zonnewarmtewering te verdelen tussen beide gevels, dit door gebruik te maken van een beglazing met semi-reflecterende zilveren coating op extra helder glas, Cool-Lite Bright Silver, voor de tweede gevel. De gevels reflecteren nu, op neutrale wijze, grote delen van de hemel.”

vandaglas bv | vd Valk Schiphol - IsoPerform SolarControl SKN154

The New Galapagos
Oegstgeest (NL)

glasleverancier

fotograaf

bijzonder product

IsoPerform SolarControl GDN SNX60 – 8.000m2

vandaglas bv | vd Valk Schiphol - IsoPerform SolarControl SKN154

Van der Valk Schiphol
Amsterdam (NL)

architect

glasleverancier

Vreugdenhil
Nijkerk (NL)