De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

vandaglas b.v. | de vier basisfuncties van isolatieglas

de vier basisfuncties van isolatieglas

waar let je op voor de juiste glaskeuze?

Er zijn verschillende typen isolatieglas. Elk type biedt een eigen combinatie van prestaties op het gebied van:

  • het doorlaten van gezond en activerend natuurlijk daglicht [TL],
  • het beperken van warmte verlies van binnen naar buiten [Ug],
  • het weren van ongewenste zonnewarmte om het serre-effect te voorkomen, of juist [g als 1-g]
  • het optimaal benutten van de zonnewarmte om de binnenruimte gratis te verwarmen [g].
vandaglas bv | isolatieglas en warmteverlies beperken
vandaglas bv | isolatieglas en daglicht doorlating
vandaglas bv | isolatieglas en zonnewarmtewering
vandaglas bv | isolatieglas en zonnewarmte winst

welke prestaties een belangrijke rol spelen voor de juiste glaskeuze is voor een zeer groot deel bepaald door de geveloriëntatie.

De zuid-west oriëntatie is de zonzijde van het gebouw. Kies hier voor isolatieglas [Ug] met een extra zonnewarmtewerende [g] eigenschap

vandaglas bv | het juiste glas bepaald door de geveloriëntatie

De noord-oost oriëntatie is de niet zonbelaste zijde van het gebouw. De zon schijnt hier minder vaak rechtstreeks naar binnen. 

Overweeg hier isolatieglas [Ug] dat veel daglicht  doorlaat [TL] en combineert met de optimale benutting van gratis zonnewarmtewinst [g als in 1-g]. Dit laatste draagt bij aan de natuurlijke opwarming van de binnenruimte.

de nieuwste generatie isolerend dubbelglas

De nieuwste generatie HR++ dubbel glas, ofwel IsoPerform, biedt met Ug 1.0 een thermische isolatie die ruim 10% beter is dan het standaard HR++ dubbel glas (Ug ≤ 1.2).
In renovatie-situaties is er vaak nog sprake van enkelglas in het gebouw, waarbij de nieuwe ‘HR++1.0’ zelfs een bijna 6x betere warmte-isolerende werking heeft. Het resultaat? Niet alleen meer comfort tot dichtbij het glas, ook besparing op het energieverbruik én vermindering van de CO2-uitstoot.

een nog betere thermische isolatie dan 1.0Ug?
Dan is de oplossing drievoudige beglazing. Ons TriplePerform HR+++ isolatieglas-gamma biedt diverse typen in functie van de comfortwensen. 

Per 1 januari 2021 moeten nieuwe gebouwen voldoen aan de BENG-eisen. De eerste stap voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen is de energiebehoefte voor verwarming en koeling beperken door

  • de gevel, ofwel “thermische schil”, van de woning optimaal te isoleren,
  • zo veel mogelijk gratis energie als zonnewarmte of natuurlijk daglicht te benutten,
  • het risico op oververhitting te voorkomen.

De toepassing van triple glas is voor BENG nagenoeg de enige goede beglazing. Voor het ontwerp van een comfortabele én gezonde BENG woning is het belangrijk de triple beglazing te kiezen die de optimale combinatie van de vier BASIS functies van glas biedt. Ook voor de renovatie van woningen wordt triple beglazing gekozen. Dit kan vaak alleen inclusief de vervanging van de kozijnen.

vandaglas b.v. | HR beglazing

warmteverlies aan de glasranden optimaal beperken?

De traditionele afstandhouder is van zilverkleurig reflecterend aluminium. Aluminium is een goede geleider van warmte en draagt daardoor bij aan het warmteverlies aan de glasranden, van binnen naar buiten.
De zwarte warm-edge spacer is een roestvrijstalen INOX profielrug met een isolerende polypropeenbrug. Hierdoor heeft de warm-edge spacer een lage warmtegeleidende eigenschap. De zwarte kleur valt visueel esthetisch weg in de spouw.
En de thermische isolatie van de raamconstructie (kozijn en glas, Uw) verbetert met 0,1 tot 0,3 W/(m2.K), afhankelijk van de lengte-breedte verhouding van het kozijn en het kozijnmateriaal.of

vandaglas b.v. | warmteverlies aan de glasranden voorkomen

TriplePerform wordt standaard met de warm-edge spacer uitgevoerd. Niet alleen omdat de aluminium afstandhouder dubbel zoveel warmteverlies aan de glasranden toelaat. Esthetisch valt de matzwarte warm-edge spacer niet op. Bovendien  veroorzaakt het geen hinderlijke weerkaatsing van zonlicht.

vandaglas bv - voorkom hinderlijke schittering aluminium afstandhouder
vandaglas - TriplePerform met zwarte warm-edge spacer
TriplePerform met matzwarte warm-edge spacer