De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

Arnhem026
Arnhem (NL)

architect

V8 Architects, Rotterdam

aannemer

Van Wijnen B.V., Arnhem

gevelbouwer

Alkondor B.V., Hengelo

glas producent & leverancier

Vandaglas Projects

Bijzonder vervormde zonnewarmtewerende beglazing voor de gevel van de voormalige bibliotheek in Arnhem. Het oorspronkelijk gesloten gebouw kenmerkte zich door een horizontale beton structuur en de wens was om gebouw te moderniseren en door transparantie toe te voegen een open gebouw te realiseren. Speciale wens was een bijzondere vervormde beglazing in de gevel toe te passen.
Om het gebouw meer transparantie te geven is er gekozen om geen traditionele gesloten borstweringen toe te passen, maar een transparante beglazing die voor de bouwkundige constructies gemonteerd zitten. Om thermische spanningen in het glas te voorkomen en te voorzien in de constructieve veiligheid is het binnenblad als gelaagde en gehard glas uitgevoerd.

In overleg met V8 Architecten uit Rotterdam is er een proefruit op werkelijke afmeting gemaakt om de reflecties en 3D vorm van het warm vervormde glas te kunnen beoordelen.
Het glas loopt door voor de bouwkundige vloeren en plafonds, waardoor tempera-tuurspanningen in het glas konden ontstaan. Wij hebben berekeningen gemaakt en zijn tot onderstaande samenstelling gekomen.
Alle beglazingen zijn semi-structureel gemonteerd. Dit betekent dat alle horizontale zijden van het glas worden gemonteerd met behulp van klem- en deklijst en de verticale zijden met behulp van ons IsoPerform PLUG-IN systeem, een verdekte glasbevestiging volgens onderstaand principe:

detail of IsoPerform PLUG-IN system