De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

Bijenkorf
Utrecht (NL)

architect

aannemer

gevelbouwer

gevelbeglazing

fotografie

Roel Bosch – vandaglas b.v.

In het centrum van Utrecht staat nu het sinds 2 jaar volledig gerenoveerde gebouw waarin De Bijenkorf gehuisvest is.
Vergeleken met de oude situatie die stamt uit 1980 is het nieuwe aanzien veel frisser, en veel transparanter.

Hoewel anno 2020 dit geen nieuw project voor ons is, zijn wij nog steeds trots op onze beglazingsbijdrage aan dit glazen juweeltje in de Utrechtse binnenstad.
Rijnboutt Architecten beoogde een eigentijdse, transparante gevel voor het gebouw uit 1980 met aanzienlijk meer daglicht in het gebouw. Niet alleen ter bevordering van de sfeer binnen maar vooral ook van het welbevinden van de verschillende gebrui-kers. En vooral goed zicht bieden op de etalages. Het resultaat werd een vliesgevel uitgevoerd als klimaatgevel.
Vergeleken met de oude situatie geeft de nieuwe glazen gevel een opener uitstraling. In deze nieuwe opzet kan het warenhuis zich op de begane grond, eerste en tweede verdieping veel beter etaleren. Dankzij de vernieuwde gevel lijkt de aantrekkelijkheid voor het winkelend publiek en de interactie met de omgeving vergroot. En het res-taurant dat nu op de tweede etage goed in het oog springt, werkt uitnodigend op het buiten passerend publiek.
Ook de kantoren op de hoger gelegen verdiepingen zijn duidelijker zichtbaar. Hier zijn de oorspronkelijke puien gehandhaafd maar zijn nieuwe borstweringen van ge-emailleerd glas voorzien die bij de uitstraling van de verglaasde gevel van het gehele complex passen.
Logistiek hoogstandje
Voor menigeen die de Utrechtse binnenstad kent, begrijpt dat de aanvoer van de bouwmaterialen een immense uitdaging is geweest. Vanwege de drukke busbaan voor het pand en de zorgen vanuit de omgeving voor de geluidsoverlast veroorzaakt door de bouwactiviteiten hebben de meeste sloop- en bouw werkzaamheden onder strikte voorwaarden in de nacht en vroege ochtend plaatsgevonden.

Isoperform SolarControl SKN176 70/37 LE1.0, met zonnewarmtewerende coating op low-iron extra helder MonoPerform ExtraClear glas.
Isoperform PLUG-IN ten behoeve van het volglazen gevelsysteem: semi structurele isolerend dubbele beglazing voor toepassing in een vliesgevel.