De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

vandaglas b.v. - EPO sterk reflecterende tweede huid gevel

European Patent Office
Rijswijk (NL)

De dubbele huidgevel van het EPO is een van de belangrijkste innovaties van het gebouw. De gevels zijn bepalend voor het aanzicht. Bovendien beschermen ze de werkruimtes sterker tegen geluidsoverlast, wordt een thermische buffer gecreëerd, blijft de lichtinval uitstekend en worden de kantoren virtueel groter.

Voor de tweede huid is ijzerarm extra helder enkelglas toegepast. De architecten hadden voor ogen om de gevel sterk in de omgeving te laten weerspiegelen. De COOL-LITE ST BRIGHT SILVER coating op ijzerarm glas loste dit op en heeft naast zonwerende eigenschappen een hoge lichttoetreding van bijna 70% en een heldere, sprankelende uitstraling gekoppeld aan een zeer hoge kleurweergave van 98% in transmissie.
Voor de 1e gevel, de thermische schil, werden thermisch isolerende, zonnewarmtewerende beglazingen toegepast: voor de lange gevels het glas met de prestaties TL/g 72/38 en Ug 1,0W/m²K en voor de kopse kanten van het gebouw een zonnewarmtewerende beglazing met Tl/g 60/28. Beide gevels zijn goed voor circa 80.000m² glas.

Het architectenbureau wilde absoluut de dominerende groene of blauwe tinten vermijden, die vaak opduiken bij het gebruik van thermisch glas. Bernard Duprat: “De gevelbouwer stelde eerst voor om de zonwering in de thermische gevel te plaatsen en de tweede gevel in standaard float glas uit te voeren. Daar konden we niet mee akkoord gaan. Het zou catastrofale gevolgen gehad hebben voor het esthetisch resultaat en ook de bedoeling van de dubbele gevel deels tenietgedaan hebben. Daarom hebben we voorgesteld om de zonnewarmtewering te verdelen tussen beide gevels, dit door gebruik te maken van een beglazing met semi-reflecterende zilveren coating op extra helder glas, Cool-Lite Bright Silver, voor de tweede gevel. De gevels reflecteren nu, op neutrale wijze, grote delen van de hemel.”