choose
your market
Hoog Catharijne Utrecht

Vandaglas Projects (voorheen Glassolutions Gevelbouw) heeft in samenwerking met gevelbouwer Blitta uit Venray de beglazing geproduceerd en geleverd voor de gevels van het Poortgebouw, de Stadskamer, het Bruggebouw en het Entreegebouw van het vernieuwde Hoog-Catharijne in Utrecht.

Voor ons als de glasproducent bestond de grootste uitdaging uit “het totaal ontbreken van seriematigheid” en de driedimensionaal getordeerde gevel.
De beglazing van het Poortgebouw bestaat uit 1.700 ruiten met elk een eenmalige maatvoering, een uniek model en een unieke, niet-cilindrische, buiging. Daarom hebben we gezocht naar een manier om niet voor elke gebogen ruit een aparte matrijs nodig te hebben. Onze engineer heeft berekend dat de ruiten in een bepaalde opbouw, op een goede en veilige manier onder spanning in de gevel gemonteerd kunnen worden”, vertelt Goossen. Dit is het zogenoemde ‘koud gebogen glas’.

In de beglazing en de panelen konden door het integrale bevestigingssysteem vervormingen tot 10 centimeter gerealiseerd worden. Daarbij hebben wij zowel de enkele, in kleur geëmailleerde ruiten, als de isolerende en zonwerende ruiten voor extra veiligheid gelaagd uitgevoerd