De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

vandaglas b.v. | Naturalis Leiden

Museum Naturalis
Leiden (NL)

gevelbeglazing

fotografie

ScagliolaBrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

In Leiden staat het Naturalis Biodiversity Center, hét Nationale Kennisinstituut dat al het leven op aarde in kaart brengt.

Om de gehele indrukwekkende collectie onder één dak onder te brengen worden de bestaande gebouwen gerenoveerd en een nieuw deel bijgebouwd. Volgens hun duurzaamheidsvisie heeft Naturalis gekozen voor duurzame materialen (beton, staal, natuursteen, glas en eikenhout) die op natuurlijke wijze verouderen. Het project betreft in totaal ca. 38.000m2 oppervlakte.

Als het hoogste punt van het bouwwerk heeft Neutelings Riedijk Architecten een 40 meter hoge glaskroongevel ontworpen. Het imposante bouwwerk is een ode aan de dieren- en plantenwereld. De gevel en het plafond worden in bladerpatronen opgebouwd.

J.P. van Eesteren realiseert de renovatie en nieuwbouw van het bijzondere complex. De in het oog springende gevel betreft een hybride constructie bestaande uit de achterliggende stalen draagconstructie en 341 betonnen gevelelementen, waarin ook al de kozijnen en de beglazing zijn opgenomen. Het opvallende bladerpatroon ontstaat door ruitvormen en liggende vormen af te wisselen. Lees ook “Complexe gevel vraagt bijzondere modellering – J.P. van Eesteren”

Voor de beglazing van de bladerpatronen is 2.000m2 zonnewarmtewerende beglazing met een TL/g van 72/38 en een Ug 1.0 toegepast, en voor de laagbouw 750m2. De grootste uitdaging van de glaskroongevel was het bladermodel van de ruiten. In heel Europa is er maar één fabriek in Tjechië die deze ruiten machinaal kan maken: de ruiten zijn door de geautomatiseerde productie super maatvast geproduceerd, met geen tot nauwelijks verloop in de spacer. Het isolatieglas is samengesteld met de zwarte warm-edge afstandshouder. Door de traditionele aluminium afstandshouder te vervangen door deze warm-edge spacer wordt de isolatiewaarde van het raam (Uw) verbeterd met 0,1 tot 0,2 W/m2.K, een verbetering tot wel 15%. De warm-edge spacer vermindert ook het risico op condensatie aan de glasranden en schimmelvorming op het kozijn. Door de matzwarte kleur valt de spacer niet op. In tegenstelling tot de zilverkleurige reflectie van de traditionele aluminium afstandshouder.

Eind van de zomer 2019 heeft het museum haar deuren geopend.