De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

vandaglas bv - Provinciehuis Antwerpen TriplePerform SKN065

Provinciehuis
Antwerpen (NL)

Architect Xaveer De Geyter maakte een markant ontwerp voor het Provinciehuis van Antwerpen met een in het oog springende ‘zwenk’ en 683 driehoekvormige ramen. vandaglas (voorheen Glassolutions NL) produceerde en leverde het drievoudige glas dat door het slimme PLUG-IN systeem oogt als structureel verlijmd maar in feite mechanisch is geborgd. Geen overbodige luxe want de modelruiten hebben een hoogte tot 2.700 millimeter met een gewicht van 500 kg.

Alle beglazing is vlak uitgevoerd en variërend in hellingshoeken van 0° tot 30°. Ook de voorgeschreven geluidwerende eisen aan het glas zijn verwerkt in de uiteindelijke glasopbouw. Door de ligging van de bouwplaats en de beperkte ruimte aldaar heeft vandaglas ook logistiek oplossingen kunnen bieden door een strakke planning af te spreken en te bewaken. “Onze projectleiding had constant overzicht en stemde de planning af aan de hand van vraag, capaciteit en transportmogelijkheden”.

Het inspirerende gebouw telt veertien verdiepingen, is 58 meter hoog en heeft 680 flexibele werkplekken. Onder de hoogbouw, in het balkvormige volume, bevindt zich een congrescentrum met een capaciteit van 350 personen. Voor de verbindingen en corridors werd 1.250 m2 zonnewarmtewerende spiegelende beglazing met een zilverkleurige coating in de samenstelling 66.2(16)66.A6.

Duurzaam ontwerp

Het nieuwe provinciehuis herken je meteen aan de zwenking in het torengebouw. Die vorm is ook functioneel: door het gebouw te laten draaien valt er geen schaduw op naastgelegen gebouwen. Bovendien komt er minder zon, maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Andere maatregelen die het gebouw duurzaam maken zijn: uiterst compact, met hoogwaardige isolatie van de gevels, een intensief groen dak op de ondergrondse parking, zonnepanelen op het dak, zuinige LED-verlichting en gebruik van regenwater voor sanitaire voorzieningen. Verwarmen en koelen gebeurt met warmte- en koudeopslag, een duurzame geothermische techniek, en betonkernactivering.

De gevel is om opwarming door zonnewarmte te verhinderen, maar voor 40 procent beglaasd. Toch is er door de driehoekige ramen in het torengebouw op hun punt te plaatsen veel lichtinval tot diep op de werkvloer. Ook deze ramen geven het Antwerpse provinciehuis, zoals de architect het benoemt, ‘een aparte toets’. Toegepast is 6.000 m2 triple glas uitgevoerd met volledig extra helder glas. Het driehoekvormige glas heeft een opbouw van 66.2(16)6(16)66.A2 met een thermische isolatiewaarde (Ug) van 0,5 W/m2K, een lichttoetreding (Tl) van 62% en een zontoetreding (g-waarde) van 0,32.

In de laagbouw bevindt zich een half verzonken verdieping voor de Raadzaal, het auditorium, de lobby en de tentoonstellingsruimte. Dit rechthoekige volume heeft een lichtreflecterende glasgevel om het gebouw zowel een spiegelend als transparante uitstraling te geven.