De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

vandaglas bv | Q Residences CurvePerform

Q Residences
Amsterdam (NL)

gevelbeglazing

advies | vandaglas consulting
projectbegeleiding | vandaglas facades
productie | vandaglas Berlin

fotograaf

bijzonder product

gebogen isolatieglas met afmetingen 3.184mm x 5.170mm

voltooiing

2022

In de Amsterdamse wijk Buitenveldert zijn twee nieuwe woontorens verrezen. Daarin werken beton en glas zo mooi samen, dat het lijkt of je in een tekening van Escher bent beland. De laagste, Cube genaamd, telt 8 woonlagen en oogt op het eerste gezicht nog conventioneel. Bij contrast is grote broer Quartz (23 woonlagen) een eigenzinnig spel van lijnen waarin niets lijkt wat het is.

Cube
We schrijven niet voor niets ‘op het eerste gezicht’. De laagste toren is dan wel klassiek rechthoekig, in de afwerking kenmerkt het complex zich door bijzondere toepassingen van glas. Q-Residences staat te midden van allerlei Amsterdams groen (o.a. Gijsbrecht van Amstelpark, Amsterdamse Bos). Eén van de uitgangspunten was om hier van de appartementen geen naar binnen gekeerde ruimtes te maken, maar de verbinding op te zoeken met buiten. Precies met dat doel voor ogen zijn in woonkamers en slaapkamers van Cube verdiepingshoge ramen geplaatst. Balkons zijn van elkaar gescheiden door schuin geplaatste ruiten, die de woontoren op het tweede gezicht alsnog een bijzondere aanblik geven. Alsof het gebouw zich via het glas uitstrekt naar de omgeving.

vandaglas bv | Q Residences CurvePerform
vandaglas bv | Q Residences CurvePerform
vandaglas bv | Q Residences CurvePerform

Quartz
Ook voor de hogere toren is gebruik gemaakt van manshoge raampartijen, maar hier gebeurt op glasgebied nog veel meer. De betonnen scheidingen in de gevel hebben verschillende organische vormen meegekregen. Het bijzondere effect van deze schijnbaar bewegende vormen wordt verdubbeld door de toepassing van ronde hoeken van glas aan alle kanten van het gebouw. Hier lag voor glasleverancier vandaglas de grootste uitdaging. Niet alleen ging het om ruiten van enorme afmetingen waaraan allerlei eisen werden gesteld, bijvoorbeeld qua isolatie en zonwering. De buiging van het hoekglas moest ook een normale aanblik naar buiten blijven bieden. vandaglas key accountmanager Facades René Goossen: “Moet u zich voorstellen dat u hier in uw luxe appartement zit en uitkijkt over de skyline van Amsterdam en dan zit er vertekening in. Dat kan echt niet.”

Technisch
Voor de rechte beglazing leverde vandaglas hun IsoPerform zonwerende beglazing. De mooie TL/g-factor van 71/37 gekoppeld aan de hoogte van de ruiten laat optimaal grote hoeveelheden daglicht binnen, zonder dat de zon vrij spel krijgt. Voor de gebogen hoekbeglazing van Quartz produceerde vandaglas in de Döring fabriek in Berlijn loepzuivere ruiten met een zonnewarmtewerende coating SKN 176 coating. Hiermee vertonen zelfs de grootste ruiten – de hoek begane grond meet 3184mm bij 5300 mm! – geen enkele vertekening in het zicht van binnen naar buiten.

Het vakmanschap van de medewerkers in Berlijn en de kwaliteit van de ovens daar stelden vandaglas in staat om zonder problemen de gevraagde onorthodoxe raampartijen voor Cube en Quartz te leveren en plaatsen. In het eindresultaat is deze beglazing een onmisbare factor voor het aangezicht van de torens en de kwaliteit van leven in de appartementen.

Glas award 2023

Q Residences is door de leden van de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland in november 2022 genomineerd voor de Glas Award 2023. De nominaties voor de Glas Award 2023 zijn bekend.

De Vakgroep GLAS organiseert de prijs voor vooruitstrevende en spraakmakende initiatieven en projecten op het gebied van vlakglas voor de elfde maal. 

Op donderdag 9 februari 2023 wordt de prijs om 17 uur tijdens de Bouwbeurs in Utrecht uitgereikt door voormalig vice premier en voorzitter van Bouwend Nederland, Maxime Verhagen.